September 18, 2010

ulkem?

before
Bir ulkede duzenin isleyisi hakkinda ipucu edinebileceginiz bazi seyler vardir.
Etrafta asfalt yol icin, kaldirim yapimi icin, alt gecit veya ust gecit insaasi icin bunlari yapan belediyenin baskanina tesekkur eden pankart asiliysa oradan hizla uzaklasin. O senin gorevin, ne tesekkuru? Bulundugunuz yerde insanlar islerini rica minnet yapiyor, kafasina kafasina vura vura o da olmadi aman pasam, buyuksun pasam diyerek gorevini yaptirmak zorunda kaliyorsunuz demektir.

Bir vatandas secim icin oy kullanmaya gittiginde veya maasini cekmek icin bankaya ugradiginda devlet kayitlarinda olu oldugunu ogreniyorsa atin kendinizi denizlere. Zira devlet baba sizi zaten olmeden mezara koymustur.

Bir ulkede yapilan askeri darbeler bir elin parmagiyla gosterilebiliyorsa o ulkede demokrasi kavramsalliktan oteye gitmiyor demektir. Hak hukuk diye aglarken kafaniza asker elinden bir samar yemeniz olasi. Sonra demokrasi icin hayir dedim diyeler cikinca sasiriyoruz ayip bize, adam demokrasi ne bilmiyor zaten.

'Netekim' pasa*sinin ismi okullara, sokaklara, caddelere verilirken ses etmeyen bir guruhun yerlere goklere sigdiramadigi insanin isminin verildigi sokagin tabelasini indirmeye kalktigi bir ulkede yasiyorsaniz hem rezil hem vezir olmaniz olasidir. Minik serce'nin de hatasi bol, dusunce ozgurlugu olmayan ulkede dusunce aciklanir mi? hic yakistiramadim.

Simdilik bu kadar ornek var aklimda, daha da cogaltilabilir tabi.

after

*Bodrum pasasi fikrasini da okumanizi tavsiye ederim,
pasa kelimesini neden sevdigimi anlayacaksiniz.

No comments:

Post a Comment